söndag 6 januari 2019

Trettondagstö


Såg ett uttalande av nån meteorolog som menade att det inte var så ovanligt att det blev mildväder runt nyår. Vadå "inte ovanligt"? Det var väl ett riktigt understatement, i min värld är det närmast ett begrepp med trettondagstö. Redan de gamla grekerna eller iallafall bondepraktikan nämner om den helgen -"att tö då är lika bra som tretton skrindor hö".
Okej, det är inte alla riktmärken som stämmer idag men trettondagstö har vi fått, till och med i mesta laget om nån frågar mej.
Det kanske hade räckt med några plusgrader en liten stund för att kassera in dom där skrindorna?
Annars inleddes året med ett rejält snöfall, om jag minns rätt var det på nyårsdagen snöyran drog in, var precis ute och besiktade istjockleken runt Svartnäset på Råssjön. På bara några minuter försvann sikten så jag fick gå på GPS för att hålla mej på leden. Isen klarade besiktningen, ingenstans var den tunnare än 20 centimeter, så dagen efter åkte pinnarna upp. Det snöade lite till å från så den tredje januari visade snögubben ca 50 centimeter och det blev en nöjesresa med pinnkälken till Örnbergssjön. Då var det bara norra slingan som saknade pinnar men så kom denna trettondagstö och förstörde allt, det fick bli lite husnära sysslor i väntan på kallare väder. I dag har jag återigen besiktat Råssjön för att se hur isen klarat värmen. Bra är svaret, visst ser det lite pirrigt ut när snön smält så isen är helt svart men tjockleken är densamma dvs runt 20-25 centimeter.
Bara vattnet på isen nu får frysa riktigt så har vi 25 cm kärnis runt Svartnäsudden. Mot Tången är det mer snö i isen så den är vit men håller samma tjocklek.
Ja det var ju lite sorgligt att den fina snön försvann innan man hann sladda igen de värsta groparna, bara att hoppas på att prognoserna är riktiga då de lovar mer snö till veckan.
Just nu står snögubben i ca 30 centimeter snö.

1 kommentar:

Borgafjäll

Vinterns ojämna snötjocklek har fått skoterdårarna att drömma om massor av snö mellan marken och skotern. Drömmarna har kommit och gått men ...