söndag 30 december 2018

Såg vid såg

I dag är det femte advent och i det närmaste slut på både julhelg och mellandagar, i alla fall de dagar som infaller mellan jul och nyår. I morgon avslutas ett fantastiskt skoterår som knappast kan ha gjort nån skoterfantast besviken. Efter pausvilan som kallas sommar fortsatte snöandet som inget hade hänt. Visserligen töade de 40 centimeter snö som vi hade i jul ihop närmare en decimeter men det är gott om snö både i skogen och på myrar. Längs leder som kördes före töandet är det dock inte så njutningsfyllt att färdas men man får hoppas att det kommer mer snö nästa år.

Nu när vi vinkat iväg diverse barn o barnbarn har mycket återgått till det normala och skoterturerna blir gärna lite längre än när de mer närbelägna fikaplatserna har varit målet.
Därför blev det idag en kombinerad nytta med nöjestur med motorsåg och snökäppar i lasten. Vi tog oss snabbt ner till Örasjön och Långvattnet för att markera sjööverfarter på hemväg. Sedan en tidigare utflykt före jul visste jag att det fanns träd över leden, då fixades det en lite provisorisk förbifart och i samband med detta lyckades jag tappa bort min bågsåg, borta i pudersnön var det bara att bokföra bort den från inventariekontot. Trodde jag. När trädet var avlägsnat och färden skulle gå vidare låg sågen mitt framför mej, hel och riktig trots att den nog måste ha blivit överkörd några gånger.
När pinnsättningen var avklarad intogs lunch vid en lämpligt placerad bodega som bjöd på snöfria bord och bänkar och ett solsken utanför stugknuten. Tack å bock för tjuvlånet, stugvärden!

Efter att verktygskälken lämnats vid Sjöändtjärn blev det friåkning mot Östbergsbodarna och där var det ovanligt nog spårat av ett par skotrar som åkt nån dag tidigare.
Längs leden mellan Östbergsbodarna och Losjövägen blev jag uppmärksammad, av brodern, på att det hängde nåt som liknade en bågsåg i ett träd intill leden.
Då kom jag på att jag tappade min såg under en av sista turerna i våras, den såg som jag brukar ha lätt tillgänglig baktill på skotern. Sågen var komplett med gummistropp så det var bara att haka ner och sätta fast på sin vanliga plats på skotern. Undrar vilka odds det handlar om här, att hitta två borttappade bågsågar samma dag varav den ena varit borta över sommaren. Bara att lyfta på hjälmen, buga och tacka den okände riddare som räddade min såg. Ganska typiskt att jag köpte en ny såg på Jula i går.
Några hundra meter längre fram var det ett vindfälle över leden, visserligen hade brodern sin batterisåg med men när den tröttnade hade jag en nyhittad bågsåg att ta fram(!)

För massor av år sedan hade jag nöjet att vara med när skoterklubben (Ssk Röj) i Svenstavik byggde en bro över bäcken som avvattnar bl.a. Östbergsbu-sjön och rinner ut i Lillsjön. I dag kunde vi konstatera att vårfloden blev i häftigaste laget för bron, ena änden hade helt enkelt gett sig iväg en bit och bron var vriden ur läge. Det går att passera men det krävs en liten arbetsinsats om det ska bli hyfsat lätt köra över. Nån ny bro lär det knappast bli i vinter(?)
Att åka till Lillsjön är ju något som vi brukar göra i adventstider, nu blev det på övertid men det har inte berott på snöbrist för snö finns det gott om, som sagt. Lillsjön var däremot lagom snöfri så där var väldigt lättkört.
Efter att vi letat reda på favoritgenvägen hemåt susade det på ganska bra, och i morron är sista chansen att göra en skotertur 2018.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Borgafjäll

Vinterns ojämna snötjocklek har fått skoterdårarna att drömma om massor av snö mellan marken och skotern. Drömmarna har kommit och gått men ...