söndag 20 februari 2011

På tur

Det har, som sagt, varit norskhelg här i byn i helgen (och besöket fortsätter) och vi hade ett uppdrag att bli med på en lagom tur med målet att äta på ett lämpligt ställe.

Den mest lagom-turen man kommer att tänka på är Örnbergssjön-Turingen-Rätan-Åsarna-Svenstavik med möjlighet att välja bort Svensta beroende på marchfart och annat.
Och nu har jag redan avslöjat hur det blev, för just så blev det.


Klockan tio var det samling på Jo-Lars-täckta och det var länge sedan det var så folkigt på den lägdan. Om jag räknade rätt blev det åtta skotrar och tio åkare (men där blev jag plötsligt osäker, kanske det var fler?) Man hade behändigt nog tagit med sig fjällräddningen från Tydal, dom brukar göra en spaningsrunda i trakterna varje år.
Vi höll god fart mot Turingen med de traditionella bensträckarstoppen med jämna mellanrum. Det stora stoppet var inplanerat till Mullbergsstugan en mil före Rätan. Där intogs andra frukost, bl.a. serverades varma mackor från fjällräddningens värmeskåp, dvs höger sidokåpa vid skoterns ljuddämpare.
När vi lämnat Rätan bakom oss såg man tydligt att det var ett nytt vägmästardistrikt, tidvis riktigt dålig ledstandard.

Visst, man blir bortskämd då man befinner sig på Ledkungens domäner kring Turingen och även Rätan hade bra väglag denna dag.
Efter en rätt tråkig puckelpist anlände vi lagom hungriga till Åsarna Skicenter. Rackarns gott med mat från dagens buffé.
Efter att skotrarna fått sitt valde vi av tidsskäl bort Svenstavik för att i stället visa vår genväg via Äldbuan.
Den leden är det nog bara skoterdårarna som använder, det brukar alltid vara en del röjning att göra, så även idag. Och inte bara sly utan även grövre grejer hade lagt sig över den okörda leden. Inte bra, kan man väl säga utan att ta i för hårt.
På slingriga skogsbilvägar kom vi så småningom till Östbergsbodarna och de välbekanta lederna som alltså inte hör till de sämre om man får tycka till.
Sjöändtjärn är populärt sista-stopp och så fick det bli även denna afton när klockan slog fyra och trippmätaren visade elva mil och någon kilometer.
Det finns all anledning att tacka alla inblandade för ännu en dag att minnas i sällskap med trevliga norska män och kvinnor.
Och planeringen startar snart för nästa tur.

4 kommentarer:

 1. Polaris vare som havererade:-)

  SvaraRadera
 2. Efterlyser!!!
  Bilder på packlådan från den blå skotern(lynxen) i mitten på bild 2. Någon som jänner föraren, får gärna maila några bilder, lynx500@tele2.se

  /flojohan

  SvaraRadera
 3. Polaris gjengen23 februari 2011 23:10

  Takk for en fin tur.Trivelig

  SvaraRadera
 4. Takk til Skoterdårarna for en fin tur. Håper på flere, både på kjørte og u-kjørte leder.

  SvaraRadera

Alla årstider

Årets februarimånad har varit en sammanfattning alla möjliga årstider. Puderföre i härligt solsken och sommarvärme som en vanlig midsommar i...