söndag 12 januari 2014

Premiär ....igen

Så kom till slut, den efterlängtade snön. Visserligen inga mängder men nånstans måste det ju börja. Efter fredagens snöfall var det utlovat ordentliga kallgrader så man började fundera på att -"är det inte det ena så är det andra ....."
Det blev inte sååå väldans kallt, i alla fall inte under lördagen, så det blev en liten runda i omgivningarna.
Närmast byn har berörd markägare rensat förtjänstfullt efter stormen Ivar så det var inga problem att ta sig upp till Råssjön för att kolla isläget.
Det växlingsrika vädret med temperaturer runt noll och nån riktig kallnatt däremellan har haft en gynnsam effekt på sjöarnas isar. Efter några strategiskt utvalda provborrningar  var det bara att dra iväg och runda näset på väg mot Finnsvedskogarna. Även på bortsidan av sjön var det bra rensat längs skoterleden, i alla fall den bit jag åkte och jag hörde av en bekant skoteramatör som jag träffade på att det mesta var helt okej bort till Örnbergsjön.
Efter den utflykten var det dags att bege sig mot Tången och Sandnässkogen. Åt det hållet var det bra mycket sämre ställt med framkomligheten, bara några hundra meter från Råssjön så tog det stopp. Visst hade det gått att krångla sig vidare en bit men det kändes inte så meningsfullt utan det är bara att konstatera att det krävs en arbetsinsats om det ska bli åkbart där.
Sista svängen blev mot Sjöändtjärnen och Svenstavikshållet. Upp till tjärnen var det utan dramatik men i motbacken bortom tjärnen var det ett antal träd över leden som just där går över ett stubbrikt hygge med dåliga alternativa väglösningar, möjligen var träden inte av värsta grova sorten så det kanske är möjligt att ta sig fram med "handkraft".
Ryktet hade berättat att taket på kojan vid Sjöändtjärnen hade dragit vidare och visst var det så. Ganska märkligt hur Ivar lyckats lyfta takplåten över storstenspipan och fraktat iväg, i stort sett, hela taket i ett stycke en bra bit bort från stugan. Huven till rökröret stod rättvänd och riktig intill plåten, precis som det var meningen att det skulle vara uträknat på det viset.
Vid en hastig besiktning kunde jag inte se några skador på själva takplåten det enda som kanske måste bytas var en tunn plåt som hör till rökrörshuven.
Klarade sig förhållandevis ganska bra alltså men det lär inte göra sig alldeles själv att få till taket så det fyller sin funktion igen.
Att dasset hade lagt sig på sidan får betraktas som ett mindre problem.
Dumt att vara pessimist nu när vi äntligen fått lite snö men det känns som att Ivar kommer att göra sig påmind hela denna säsong med flyttade och kanske stängda leder lite varstans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hoppsan!

 Så har tideräkningen hoppat till igen, redan slutet av mars och påsken står för dörren. Vissa skulle nog säga att det redan är påsk efterso...