söndag 10 februari 2013

Dags att deklarera

Det var lite halvkyligt när man slog upp sina ljusblå på lördagsmorgonen. Det innebar bara lite extra tid att studera dagstidningen. Att ens tänka tanken -"inställt", det fanns inte och då hade vi inte planerat nån tripp men alltid blir det nånting.
Stor-Backsjön där borta
Och mycket riktigt, med en timme kvar till lunch gick budet om en "kortare tur för att sen hem och äta lunch".
Det var broderns utflugna dotter som fått skoterabstinens där borta i södra mellansverige och trodde att hon skulle kunna åka en kort tur i vårt sällskap. Optimist, säger jag bara.
Efter ett minimum av planering drog vi iväg mot vårt närmsta fjäll, Storkallhögen.
Det var fortfarande lite kyligt så vi tog det lugnt med tanke på den otränade sörlänningen. Det såg stundtals riktigt inbjudande ut med gnistrande pudersnö, lite förrädiskt dock med stenar och stubbar på de mest oväntade ställen.
Storkallhögen är ett gammalt stenbrott eller grusgrop som man väl säger lokalt. Det finns bilväg från Högbodarna/Gillhovsvägen. Men vi åkte skoterleden mot Östbergsbodarna och kom till en plogad väg i vår färdriktning, inte såå kul men vad göra? Sista biten till "toppen" var fint puderföre, bara att njuta.
Skogtrångt
Sedan vi tittat oss nöjda på utsikten skulle vi ta oss hem enligt måttot -"inte samma spår".
På kartan fanns en möjlig väg men efter en stund i björkslyet fick vi ge upp och hitta på ett bättre alternativ.
Det var nån i sällskapet som ville hem så med stränga förmaningar att inte hitta på nåt tok valde vi kraftledningen från Högbodarna. Och det var inget dumt alternativ, lagom lättåkt puderföre och gnistrande sol. Det susade på så bra att rätt som det var så åkte vi på Näktens is och några minuter senare vinkade jag hejdå till dem som bara skulle ut på en kort tur och nu var rejält lunchsugna. Och själva resan var kort men inte tiden den tog.
Redan under lördagskvällen blåste det in ett snöområde och det fanns kvar i stort sett hela söndagen. En perfekt dag att försöka komma ikapp allt föreningsanknutet pappersarbete, det är ju årsmötestider, bevars.
Kom osökt att tänka på att förr passade man på att deklarera en sån här fulvädersdag i februari, särskilt om det var före den femtonde.

Lika osökt kom jag att tänka på pratet om hur lite snö det är i år men är det nån som sett nån mätning? Kunde just tro det, dags att deklarera snödjupet alltså.
Det är faktiskt pinsamt lite snö, knappt en halv meter vid mätplatsen som använts tidigare år.
En fråga man kan ställa är -"vad gör myndigheterna?" Men det är väl som vanligt att man får gilla läget.

1 kommentar:

Hoppsan!

 Så har tideräkningen hoppat till igen, redan slutet av mars och påsken står för dörren. Vissa skulle nog säga att det redan är påsk efterso...