tisdag 29 januari 2013

Önskeresa

Den gångna lördagens utflykt var något av en önskeresa för mej.
I somras var jag på geocachingtripp dels till Helvetesbrännans naturreservat dels till Stensjö vildmark. Stensjön ligger ungefär två mil sydost ut från Gillhov, mot Holmsjön och Östavall. Vid en tjärn intill finns en helt osannolik anläggning, typ jakt och fiskecamp, mitt ute i skogen. Men bilväg ända fram till cachen.
Rången 3 juni 2012
Helvetesbrännan ligger ytterligare en och en halv mil nordost om Stensjön och dit tar man sig bara med appostlahästarna på sommaren. Det finns en godkänd skoterled genom området och när jag gick i den steniga terrängen i somras tänkte jag  -"hit ska jag åka skoter" (det visade sig senare, vid hemkomsten, att jag  redan åkt skoter där men delvis en annan väg).
Sagt och bestämt, när värsta kylan gett sig drog vi mot Länstersjön, även det en liten önsketripp eftersom det var länge sen sist. Vi hade ingen fullständig karta i vår navigationsutrustning men plockade lite från skoterleder.org och lite från Norrlands skoterkarta och det tuffade på rätt bra. När vi stannade för att ta ut riktningen på en lägda i Länstersjön fick vi välkommen hjälp av en inföding tillika välkänd skoteråkarpionjär i trakten. Han kunde berätta att skoterleden mot Byberget numera är avvecklad men det skulle nog gå att hitta rester av den. Var det bara till Stensjön vi skulle föreslog han en snabbare väg längs sjö och bilvägar.
Cacheloggning vid Stensjö vildmark
Vi valde att göra det lite svårt för oss genom att välja den obefintliga skoterleden och det gick faktiskt ganska bra, till och med långa sträckor där de flesta ledspår var borta.
Det blev en ganska odramatisk resa fram till Stensjön och vidare till Djup-Grötvattnet där vi skulle fika och leta en cache.
Med magen fylld och skatten loggad drog vi mot Byberget med hjälp av skoterleder.org i mobilen. Kartan funkade klockrent i de flesta lägen, bara vid ett par tillfällen som det blev lite tveksamt men det löste sig till det bästa.
Till Byberget anländer man från sjösidan, Bysjön sitter ihop med Holmsjön och det är enorma skärgårdslika vidder att crusa runt på om man känner för det.
Vi letade reda på uppfarten och leden norrut mot Helvetesbrännan som var nästa delmål. Snabbt tog vi oss längs skogsbilvägar upp till Näbbtjärnen där vi hade att följa kraftledningen genom reservatet. Inte en enda skylt om att "inte avvika från leden" behövdes det där, det är närmast omöjligt att ta sig av leden på grund av all sten. Vägen/leden har nog tillkommit i samband med bygget av kraftledningen, inget gott som inte har nåt gott med sig.
I höjd med sjön Rången valde vi att styra ut på sjön för att jaga rätt på ytterligare en geocache (att det fanns två burkar där det hade jag glömt just då).
Efter loggningen fortsatte vi upp mot kraftledningen igen och då var vi på leden som vi åkte då vi var till Alby för ett par år sedan. Kraftledningen går i stort sett rakt mot Bräcke skoterklubbs stuga vid Bensjön.
Precis som förra gången missade vi öppettiden med en halvtimme men sedan vi gråtit en skvätt över denna malör så fortsatte vi mot kommuncentrat för att gå på lokal och få oss en rejäl middag.
Strax efter fem var vi mätta och belåtna, bara att hoppa upp och styra mot hemmet. Bitvis var det riktigt tjusiga portaler av rimfrosttyngda björkar, inget som inkräktade på framfart dock.
På Sönner-Fänsjön hade man tydligen ändrat leden, eftersom vi körde instrument-navigering så valde vi den väg vi hade på kartan och det stökade till det en stund eftersom vi var de första som åkte där i år.
Vägval mot Rången
Att leden mot Sidsjö/Hunge flyttats till landbacken är troligen för att slippa de lynniga sjöisarna.
Men vi valde , som sagt den gamla vägen längs Sidsjön och svängen över Hungsjön.
Sista tre-fyra milen var det lite spännande eftersom vi båda hade återkommande oljevarningar. Lite svårt att se hur det var i verkligheten men vad ska man göra, bara att köra?
Strax efter klockan sju gled man in på gårdsplan och önskeresan blev femton mil och nån kilometer. Och i lite bättre lyse visade det sig att oljenivån var mellan halv och kvarts tank, ingen fara alltså.

Tror att vi återkommer till skoterstugan i Bensjö inom kort för att kolla öppettiderna .......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hoppsan!

 Så har tideräkningen hoppat till igen, redan slutet av mars och påsken står för dörren. Vissa skulle nog säga att det redan är påsk efterso...