söndag 5 december 2010

Kringgående manöver

Sedan provturen med nya maskinen var avklarad i går skulle Skoterdårarna ut på en "liten tur", citattecknen kommer sig av att det ofta är de korta turerna som blir oväntat långa.
Vi bestämde att kolla läget upp mot Finnsved/Örnbergssjön. Första funderingen blev - hur är isen på Råssjön? Av nån konstig anledning var det nästan snöfri blankis utan antydan till vattendränkt snö, i alla fall inledningsvis.  Helt enligt traditionen var det aningen vatten på isen "bakom" näset men bara ett par fläckar.
Det hade blåst ner ett träd över leden på ett ställe, det fixades lite provisoriskt så att det gick att ta sig över tills man har en motorsåg med sig.
Men det var inte enda hindret, där leden kommer in på gamla Finnsvedvägen där hade någon lagt en gigantisk grushög. Vi svängde åt varsitt håll för att försöka hitta en omväg och det gick att komma fram åt båda hållen med olika grader av besvärligheter, grovt grus eller diverse diken å andra hinder.
Vi tuffade vidare över den lilla tjärnen, strax bortom den finns sedan många år en provisorisk bro som när det är gott om snö inte är några problem. Naturligtvis ska sådana här provisorier byggas bort men det blir liksom aldrig av. Nu fick brodern ett snedskär med ena skidan efter att skotern vickat till på en tuva och en tusendels sekund senare tippade ekipaget ner i diket. Såg ganska otäckt ut när skotern närapå blev liggande upp-å-ner och från min vinkel syntes inte om föraren hamnat under skotern. Snabbt som ögat var jag framme och det verkade ha gått bra, enligt uppgift inget klämt eller brutet. Det var ganska "ostädat" där i diket och det visade sig att ryggen fått sig en smäll av något.
Vi lyckades få upp skotern på rätt köl och körde vidare men det var inte så kul att skumpa fram med ömmande rygg så vi vände hemåt ganska snart.

För att inte äventyra resten av säsongen fick skoterdåren vila sin rygg idag så jag åkte upp ensam och tog bort granen som låg över vägen mellan Sandänge och gammel-Finnsvedvägen. Kollade även upp om det går att göra en tillfällig skoterled runt grusupplaget, det verkar inte vara helt omöjligt men det är ett par diken som väl får fyllas med snö om inte vi kan fixa dit hantverkare.
Visst kan man använda gamla Finnsvedvägen men om grustransporterna fortsätter då måste det finnas alternativ för den som vill köra "rätta" leden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hoppsan!

 Så har tideräkningen hoppat till igen, redan slutet av mars och påsken står för dörren. Vissa skulle nog säga att det redan är påsk efterso...