söndag 10 januari 2021

Nytt år

 Nytt år och nya möjligheter. Efter ett minst sagt växlingsrikt väder hela hösten och ända fram till mellandagarna har det till slut blivit lite mer normalt. Under en av de första längre turerna hemifrån kunde vi konstatera att det faktiskt blivit riktigt gott om snö i skog och mark, 40 cm eller mer, det trodde man inte när pessimismen var som djupast. Men fenomenet med de djupa, snöfria, myrhålen som var så besvärliga förra säsongen finns kvar nu också så skoterspåren har en tendens att bli onödigt krokiga när man måste väja för dessa varma källor.

Sjöisarna har varit ganska blöta med tveksam iskvalité men senaste kylan har gjort jobbet så det är betydligt bättre nu, torrt och fint på flera småsjöar, till och med Råssjön som kan vara besvärlig har fått ledkäpparna på plats. Något sent men inte rekordsent.

Nästan samtliga skoterleder i området är körda men långt ifrån okej när det gäller att färdas någorlunda bekvämt. I de djupa Sandnässkogarna, närmare bestämt vid Dödrebodarna, är leden just nu blockerad av ett litet träd, den medhavda motorsågen räckte inte igenom så det får bli ett återbesök inom kort. Det går att hitta en alternativ väg förbi men det kan vara lite trixigt.

Skoterdårarnas motto är ju att söka rätt på vindskydd och andra rastplatser, det har redan blivit ett antal. Vi har tex smygöppnat Kälabergstornet med egen meny och ved, vi tjuvlånade bara eldplatsen och sätena, nog så värdefullt. Ett mer otippat fikaställe var Gråbergskojan som nästan bara finns på kartan. 

1 kommentar:

  1. Härligt att säsongen kom igång!

    Vi gjorde några utflykter förra veckan men höll oss borta från sjöarna pga osäkert med isläget. Lyckades dock ta oss till Örasjön via Långberget så alltid något.

    SvaraRadera

Vänder snart

Nu har man gått på tomgång i flera veckor, känns det som, i själva verket är det bara två veckor sedan det var påsk. Men nu när alla är ute ...