söndag 23 februari 2020

Konstig

Att det är en konstig vinter vi fått kan väl ingen vettig människa säga emot. Det snöar ett par centimeter för att några dagar senare tina bort dubbelt så mycket med hjälp av regn och temperaturer som en vanlig sommardag. På detta kommer en köldperiod som gör det livsfarligt att gå utanför farstubron och till exempel besöka postlådan utan fullständig skyddsutrusning.
Snödjupsmätaren går bakåt ju mer det snöar så nog är det nåt som är konstigt, typ att folk redan börjar prata om vår. Vad är det för fel på en riktig vinter i stället, det är ju ändå bara februari.


En riktig skoterdåre ger inte upp så lätt så vi fortsätter göra våra irrfärder, erkännas ska dock att turerna blir lite kortare än ett normalår. Kanske längsta resan gick till Turingen men det var redan i januari.

En intressant tur gjordes längs en del av den informella skoterleden från Dödre mot Tandsbyn via Älgsjön. Leden är under upprustning och kan bli riktigt trevlig när det är klart. Personerna bakom detta fritt-valt-arbete har även rustat upp stora delar av stigen där tävlingen Haldo Hansson terrängen avgjordes från slutet av 1960-talet och 25 år framåt. Under storhetstiden var det norrlands största terränglopp med drygt 600 deltagare.
Leden Dödre - Älgsjön är väldigt fin och har fått en bättre sträckning än tidigare då den mest gick längs skogsbilväg, möjligen kan det vara problem att hitta uppfarten i Dödre om man kommer från Näkten.
Den konstiga vintern (?) har gjort att Kälabergstornet fortfarande inte öppnat för säsongen, lite tråkigt kan jag tycka, det har blivit en vana att planera lördagsutflykterna så att man på något vis kommer förbi Tornet. För att inte glömma vägen var vi dit bara för att kolla läget och det var väldigt lugnt och stilla, knappt ett skoterspår på den stora parkeringen.

Under en av de sällsynta riktiga vinterdagarna, med snö och solsken, företogs en liten kraftledningstur via "Knippen", den gamla skoterprovningsbacken, fram till branten mot Ryflodalen. Precis där slog klockan lunch och vi upprättade ett basläger, mitt i solen och i lä för den byiga västanvinden.
Helt perfekt ersättning för det oöppnade Tornet, om nån frågar mej.

Men visst, det finns trevliga matställen på närmare håll också, Sjöändtjärnen till exempel, ett besöksmål som har många gäster året om. För oss närboende är det så enkelt att rycka med nåt ätbart och ta skotern, skida eller gå dit för att "äta ute"Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hoppsan!

 Så har tideräkningen hoppat till igen, redan slutet av mars och påsken står för dörren. Vissa skulle nog säga att det redan är påsk efterso...