söndag 6 mars 2016

På turne

Nu har Skoterdårarna varit en bit utanför det vanliga reviret. Med ganska kort framförhållning bokade vi in en resa till Skoterns Mecca dvs Åkersjön. Vi har varit dit en gång tidigare, det var för tre år sedan, och var det alltså dags att upprepa succén.
När fredagen närmade sig såg det väl inte så lovande ut vädermässigt men lite busväder tål vi så det var ingen tvekan.
Förutspått snöfall anlände samtidigt som oss men efter att ha flyttat in i strandpaviljongen drog vi ut på en första runda i  omgivningarna.
Sedan vi kollat menyn på Drivan var det dags för det, mer eller mindre, obligatoriska besöket på Önrun som är deras fjälltopp ca 850 meter hög.
På väg upp skulle så klart snöförhållandena bredvid leden testas. Det resulterade i att jag efter mindre än 1 timme i byn hade lyckats gräva ner skotern så att det tog ytterligare en halv timma att få upp den PÅ snön.
Kort kan man väl säga att snön var ordnad i tre skikt med pudersnö överst och ett hårdare skikt i mitten och i botten lösare snö som en skoter sjunker rakt igenom på nolltid.
Det var nån av oss som saknade sin Summit som numera är back up hemma.
Väl uppe på Önrun gjorde snön och ljuset att det var svårt att se konturer framför sig så vi letade oss ganska snart neråt för att göra en upptäcktsfärd närmare byn.

Lördagen inleddes med sol, senare blev det vad man nog säger växlande molnighet men sammantaget riktigt bra väder. Vi hade valt Jänsmässholmen som dagens mål där det också kunde finnas ett mål mat. Ett problem som vi även har hemma är att man kan riskera att komma för tidigt till maten. Således vidtog en del kringgående manövrar för att undvika detta. Efter ett okänt antal myrar och skogspassager så tuffade vi in på parkeringen vid hotellet i Jänsmässholmen.
Deras gulaschsoppa gjorde ingen besviken, en riktig höjdare faktiskt. Mätta och belåtna drog vi upp till Ansetten för att logga en geocache, jaa vi hittade även en burk längs leden till Ansetten. Leden är för övrigt nyligen flyttad på vissa sträckor till förmån för bättre terrängförhållanden.
Hemvägen till Åkersjön tog vi förbi Bakvattnet där vesseltolkningen började för dem som var till Ansetten för att åka skidor på 1970-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vänder snart

Nu har man gått på tomgång i flera veckor, känns det som, i själva verket är det bara två veckor sedan det var påsk. Men nu när alla är ute ...