söndag 11 januari 2015

Ordnar sig nog

Äntligen en någorlunda vanlig helg som inte handlar om jul eller nyår. Möjligen kan någon välja att plundra julgranen men det bryr jag mej inte om.

Lördag förmiddag ägnades åt lite fritt valt arbete, brodern gjorde service på en fiskeskoter och för min del blev det lite käpp-plantering på Råssjön.
Det var snö i antågande så det var lite brådis om det skulle ske denna dag, och mycket riktigt, när nästan alla pinnar var ute började snöandet försämra sikten, dessutom blåste det rackarns kallt. Skönt att åka hem för lunchrast.
Efter en snabblunch var det bara att kasta på sig fritidsdressen för nu stod det skoteråkning på programmet.
Osäkert som vanligt vilket väderstreck som gällde blev det en liten bara-titta-tur mot Sandnässkogarna. Det har hörts ett rykte om en ny väg över skoterleden nånstans i skogarna där bortöver,  det fick bli dagens etappmål.
Det blev snabbtransport till Buan för att därifrån leta efter den omtalade platsen. Och mycket riktigt, ca femhundra meter (fågelvägen) från Stor-Åksjön hade det blivit en skogsbilväg.
Det blir väl att ordna en tillfällig lösning av passagen där, det enklaste torde vara att helt enkelt åka den nya och den gamla vägen fram till skoterleden närmare sjön, så gjorde vi. Att försöka korsa nyvägen exakt där leden gått det såg lite jobbigt ut med tanke på de jordmassor som låg där. Även Näktenleden berörs av detta men i det fallet handlar det mer om att GÅ och det lär vara enklare.
Färden fortsatte sedan mot Stor-Noren, kändes bra att konstatera att upprensningen vid Dödrebodarna fungerade så väl i praktiken, visst var det lite slingrigt men så har det alltid varit, för att inte tala om hur det såg ut för ett år sedan.
Inne på Bodsjöbygdens område noterade vi att de hade ordnat lite mer snö än det var mer västerut. Som traditionen bjuder så rätade vi upp det omkullblåsta vindskyddet vid Stavsjön innan vi begav oss mot Baksjöbodarna och Finnsved.
Väl ute på Råssjön kändes det som ett bra stöd att pinnarna fanns på plats i rådande mörker och snöyra.

Sedan nattens snö var bortskottad från uppfartsvägen ägnades söndagen åt att premiäråka vägen västerut. Visst var det bottenlös fluffig snö som inte tar bort så många ojämnheter men det är i alla fall snö!
Leden mot Lillsjön och Stor-Backsjön bjöd inte på någon dramatik, bara ett fåtal lämningar efter stormen Ivar, lite mer snö så blir det alldeles som vanligt.
Från Stor-Backsjön hade vi tänkt ta kurs mot Brynje men det reviderades senare till att bli en halvsväng runt Kläppberget och ner mot Högbodarna.
Lite förrädiskt att färdas längs myrarna mot Nordtjärn, där bävern har härjat fritt i många år. De har lämnat efter sig en del vassa stubbar som kan slå tvärstopp i maskineriet.
Nåväl, när vi anlände till Sjöändtjärn var cirkeln sluten och dagens resa blev ca fyra mil med tidvis uppemot tre decimeter djup pudersurf. Och får det nu bara fortsätta snöa så ordnar det sig nog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hoppsan!

 Så har tideräkningen hoppat till igen, redan slutet av mars och påsken står för dörren. Vissa skulle nog säga att det redan är påsk efterso...