onsdag 26 november 2014

Jama på

Av förklarliga skäl blev det ingen skotertur över Sjöändviken den gångna helgen. Ingen båttur heller för den delen. Isläget har varit lite varierande, förra kallperioden frös det på ganska bra här vid södra änden av Näkten men det blåste delvis bort nån dag senare.
Det är som bekant i slutet av november som isen ska vara farbar över viken och än finns det chans för nu jama´ne på rätt ordentligt med resultatet världens skridskois på de delar där det var ny is. Och det verkar bli rejält kallt även i natt så vem vet .....?
Nu har man inte bara gått och tittat på isläggningen, det som, om jag kan jämtskan rätt, heter "jama på" dvs just i det ögonblick då vattnet fryser och den första tunna hinnan is bildas.

För några veckor sedan öppnade vi upp den igenblåsta leden vid Dödrebodarna, därför tyckte jag att det var en god ide att ta bort skyltningen om tillfälligt ändrad ledsträckning bortom Döderbutjärn - tänkt och gjort. Tjärnen var för övrigt isbelagd, det är nog lite kallare där, dessutom kommer väl inte vinden åt så bra(?)

Passade även på att ta bort lite sly även om det mesta blev kvar, det är nåt otroligt vad det växer på ett par somrar.

För att lättare hitta skoterledernas början vid sjöstranden har det från Bergs skoterallians rekommenderats att sätta upp s.k. sergeanter vid uppfarterna. Skyltarna är en minivariant av sergeant, samma typ som sitter på lastbilar. I vårt område finns åtskilliga sjööverfarter så det finns att göra även på den fronten. Skyltarna verkar vara rätt effektiva i det skymningsljus som rådde då jag kollade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hoppsan!

 Så har tideräkningen hoppat till igen, redan slutet av mars och påsken står för dörren. Vissa skulle nog säga att det redan är påsk efterso...