söndag 23 februari 2014

Till svunna dagar min tanke går ....

Till söndagen hade spåmännen hotat med flera varmgrader men det får väl inte avskräcka, nu när det blivet ganska rejält med snö.
Uppställning bestämdes i vanlig ordning så döm om min förvåning när det var fyra skotrar mer än vanligt på den gamla mötesplatsen, utanför affären.
Det var sportlovslediga sörlänningar tillsammans med urbefolkning från Finnsved som tagit sig till byn för att ingå i projektet att hitta en väg till Handsjöbyn. Normalt kör man leden mot Turingen men det är visst för enkelt för somliga.

Vid Långtjärn rundade vi ett gäng fiskedårar och susade vidare mot Kraftledningen med stort K.
På det glada 80-talet var det skotertestbana nummer 1 där längs högspänningsledningen mellan Struldalen och Rätan. Ja ibland var riktningen åt andra hållet, mot Tjutbodarna, alltid var det nån backe som skulle besegras. Ofta var det en dags jobb att komma upp till bästa utsikten, för den som tyckte att det var nåt att sträva efter.

Ressällskapet hade räknat ut att vi skulle åka längs denna testbana och normalt har man bättre odds med de moderna skotrar vi har nu. Men så var det detta med snöns konsistens, nåt så inni bombens tungfört är det sällan man får känna på plus att det inte bara var måttligt snödjup heller, utan tvärt om, det räckte och blev över.
Ingen, och då menar jag ingen, undgick att köra fast denna dag även om vissa körde fast mer än andra. Väldigt nyttig skoteråkarlektion fick nog ungdomarna söderifrån, det är inte fin pudersurfning alla dagar.

För att göra en lång historia något kortare kan väl sägas att den väg vi skulle hitta mot Handsjön via Galvattssjöarna, den vägen hittade vi men det var ett riktigt slitgöra. Under den försenade lunchpausen pratade vi om vad det kunde vara för fel på en av skotrarna som inte verkade vara riktigt kry. Skoterdoktorerna menade att den borde in i depå snarast.
Från fikaplatsen var det bara ett stenkast till leden mot Turingen och hemöver. Efter några kilometer slog spådomen om depåbesök in å det kraftigaste - motorn dog och efter en hastig koll hördes det bli en dyr resa.
Bara att ta fram bogserlinan och fortsätta något långsammare hemåt.
Det var alltså en dag som helt och hållet påminde om gamla tiders utflykter.

Kraftledning, fastkörning och skoterhaveri.

Titeln på detta inlägg är en travestering lånad från Fänrik Stål och lyder egentligen: Till flydda tider återgår min tanke än så gärna ....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hoppsan!

 Så har tideräkningen hoppat till igen, redan slutet av mars och påsken står för dörren. Vissa skulle nog säga att det redan är påsk efterso...