lördag 23 februari 2013

Lätt vilse

Det kändes som lite av helgen efter helgen före eller en mellan-helgerna-helg. Mellan förra helgens supertur och de skoterträffar man har på att-göra-listan. En sån mellandag brukar det finnas utrymme för lite improvisation och jag hade en liten tanke om att göra årets första resa till Svenstavik och landet bortom där, typ Lättsjön och vidare mot Vigge. Vi har tidigare villat bort oss när vi försökte ta oss i motsatt riktning alltså från Vigge.
Under fredagskvällen blev det klart att jag missat en skoterträff, den som Hara Näsbygdens skoterklubb anordnar på Näktens is vid Ica Fåker. Givetvis skulle man dit och så blev det.
Det vanliga problemet, att undvika den närmaste vägen, löste vi på så vis att det också blev en Näkten Tour 2013, dvs en sakta förd längs stränderna in i vikar och sund för att kolla vad som hänt sen sist vad gäller hus, bryggor och andra landmärken som man inte har ett dugg med att göra. Nyfikenhet kallas det.
Fiskarfolket börjar leta sig ut på sjöarna nu, en del åker skoter medan andra får hitta sig ett spår att gå från närmaste bilväg.
När vi anlände till festplatsen var klockan bara en bit över elva, men efter lite struntprat med bekantas bekanta beslutade vi ta en tidig lunch för att ha möjlighet att fika en gång till senare under dagen.
Det som brukar hålla mej borta från kolbullarna, där sådana förekommer, är den långa kö som oftast uppstår. Det kan vara så att kolbullen håller på att bli bortvald av allt fler, av någon anledning var det i alla fall ingen kö hos kolbullestekarna vilket det däremot var hos hamburgerförsäljarna.
Mätta och belåtna (om man bortser från synpunkten att kolbullen skulle legat i pannan nån sekund till) begav vi oss mot Näcksta och Hackås.
Vi hoppade över till Storsjön för nu tänkte vi oss en attack mot Lättsjön från Viggehållet ..... i alla fall.

På Näkten hade vi sett en del vatten på isen och även på Storsjön, mellan Hackås och Matnäset, var det relativt stora områden med vatten.
I Viggeskogarna blev vi ganska snabbt bortkollrade av bland annat en vedhuggares skoterspår och sen tog det en bra stund innan vi var på rätt spår igen. Tanken att köra från andra hållet var nog inte så dum, nästa gång får det bli så.
Nåväl, vi hittade Lättsjön och även ett, av oss, oprovat vindskydd. Dumt att ta med sig maten hem så det blev till att testa inredningen i det trevliga lilla vindskyddet och det provet utföll till belåtenhet på alla vis.

Ännu mättare och nöjdare begav vi oss, eller en del av oss, på geocachejakt vid södra Lättsjön. Sen hade vi ärende till macken i Svenstavik och där pågick stora takbox-racet, man byter väl folk i fjällen på lördagarna.
På StorBacksjön syntes antydan till vatten vid Attlesstugan, sen vet jag inte så noga för vi höll oss i uppkörda  isiga hårda spår. Jaa, jag anar vilka som körde dessa spår förra veckan, då var det nog mer vatten att köra i.
Lillsjön var väldigt torr och fin liksom, i huvudsak, resten av leden hemåt.

Det händer då och då att man ser brädhasare i spåret, i dag såg vi summa tre skidåkare bara sista två milen som förresten blev tretton till antalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hoppsan!

 Så har tideräkningen hoppat till igen, redan slutet av mars och påsken står för dörren. Vissa skulle nog säga att det redan är påsk efterso...