söndag 13 januari 2013

Vill sig inte

Det fanns stora förhoppningar på den här vintern då i december då det snöade i stort sett varje dag. Sen blev det problem med vattnet, ja, på isen. Tövädret som följde blev kanske i värsta laget men det hade det goda med sig att de flesta sjöar blev riktigt släta och fina. Skoterlederna blev sorgligt nog ganska guppiga, isiga och berövliga av töandet. Så då var det bara snön som fattades då.
Men på den punkten vill det sig inte, i alla fall inte tillräckligt mycket.
I stället ser det ut att bli en riktig kallperiod framöver och det lär inte ge så mycket snö.
Det finns ju olika åsikter om detta, många menar att snöskottning är ett gissel men hur kul är det att bilhjulen är ovala av kyla och vedboden töms så snabbt att man känner suget, närmast vacumet, efter veden som försvinner.
Snö däremot skapar arbete för husägare och åkerinäring med flera. Att hålla sig värmen är sällan ett problem om det finns snö att skotta. Alltså: låt det snöa!

Tjugo kallgrader kan verka avskräckande men skoterdårarna kände ett visst behov av att kolla om det fanns några tokiga skoteråkare ute i markerna. Alltså blev det till att varmköra maskinerna och dra iväg i det makalöst vackra vädret.
Vi tog sikte på Strulsjön och fortsatte söderut längs dalgången till kraftledningen, naturligtvis skulle backtestet utföras upp mot "Knippen". Snötillgången gjorde att färden uppför backen inte var nåt problem men numer är det lika skoj varje gång att köra uppför testbanan som förr kunde ta timmar att övermanna.
Efter Knippen blev det en snabbvisit till Örasjön. Det blev också vändpunkten för dagens utflykt, skoterleden mot Långtjärn var nysladdad av någon vänlig skäl så det flöt på rätt bra längs myrar och sjöar hemöver.
Ute på sjöar och tjärnar var spåren som fanns kvar efter töperioden stenhårda och man fick man passa sig vid passage av dessa så man inte sprätte ut i omloppsbana runt jorden.

Tur att man köpte en rymlig släpvagn i somras för nu börjar funderingarna gå: vart ska man åka för att hitta rejlt med snö?
Här hemma verkar det vara lite låst läge vad gäller snö ......

1 kommentar:

Hoppsan!

 Så har tideräkningen hoppat till igen, redan slutet av mars och påsken står för dörren. Vissa skulle nog säga att det redan är påsk efterso...