torsdag 28 mars 2024

Hoppsan!
 Så har tideräkningen hoppat till igen, redan slutet av mars och påsken står för dörren. Vissa skulle nog säga att det redan är påsk eftersom det är skärtorsdag idag, eller Polarisdagen. Osäkert om det är statistiskt säkerställt att det är dagen då flest skotermotorer av det märket skär, det kan vara bara illvilligt förtal också.

Den gångna helgen firades våffeldagen, som egentligen inföll på måndagen men de flesta tjuvstartade nog redan på söndag. Det gjorde i alla fall jag som nappat på en annons om våfflor i Hackås båthamn. 

Under planeringsfasen fanns en viss oro att det skulle vara väldigt mycket blankis, spårigt, slängigt och allmänt otrevligt före främst på sjöarna men även i skogen. Vi har haft omväxlande väder med både kalla och varma grader så på förmiddagarna har det varit isigt. Natten mot söndag kom det nån centimeter snö och det var precis vad som behövdes för att slippa riskera varmgång i glidboggin.

Rutten var inte spikad in i minsta detalj men jag susade längs Näkten upp till Sörvikkran. Tanken var att åka på landbacken längs den så kallade kulturleden som omväxling. De flesta skoterleder har tagit mycket stryk av det milda vädret men jag måste säga att dessa leder klarat sig förhållandevis bra. Visst fanns det ställen där det blev lite tvekan då spår och markeringar tinat bort på nån sjö men det tuffade på ganska bra.

Så kom jag till ett vägval där det gällde att bestämma om jag skulle åka medsols eller motsols. Svänger man mot Vikbäcken får man åka längs Storsjön upp mot Hackås. 

Jag valde att styra mot Östnår med tanken att hålla mej borta från Näktens skärgård utanför Näcksta. Jag kan ha fel men tror att jag var på rätt väg ända tills jag kom till korsningen vid gamla skolan i Östnår, där slutade alla spår efter ett spår. Efter att ha spanat en stund insåg jag att det nog bara var att vända tillbaka till kända trakter, i detta fall en vägvisning mot Rogsta för att därifrån ta Näkten till Hackås.

Funderar fortfarande på om det finns en led vidare norrut från södra Östnår, tidigare på säsongen kanske det gått köra bilvägen men där fanns inte mycket snö kvar denna dag. Kan tycka att det är tråkigt om leden slutar där eftersom det är en bra tanke att kunna köra från tex Svenstavik till Brunflo utan att åka på de stora sjöarna, om det av någon anledning är ett sämre alternativ eller bara för att. 

Förhoppningsvis var det som vanligt, alltså att jag missade ett vägval.

Nåväl, färden gick vidare upp mot Muggarna/Finnön där det kom en snöby av sällan skådat slag, ett tag var jag aningen ur kurs så jag fick helt enkelt konsultera karta och GPS för att säkert ta mej in till skoteruppfarten i Näcksta.

Sen dröjde det inte länge så var man på Storsjöns is ett par kilometer norr om målet vid Billstaåns utlopp.

Efter att ha frossat i dubbla portioner goda våfflor var det dags att dra iväg hemåt och nu var det ju givet att jag skulle fortsätta motsols, det vill säga längs Storsjön ner mot Vikbäcken och kulturleden över till Salsån och fostervattnet hem till Sjöänn.

En trevlig tur i ensamt majestät tillsammans med nya reskamraten som vid hemkomsten slog över till trettio körda mil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hoppsan!

 Så har tideräkningen hoppat till igen, redan slutet av mars och påsken står för dörren. Vissa skulle nog säga att det redan är påsk efterso...