lördag 28 december 2019

Start och avrundningDet är väl bäst att göra en sista uppdatering innan vi går in i ett nytt decennium. Efter en, som jag känner det, ovanligt normal sommar svischade det bara till så var det höst. Barmarksträningen blev inte riktigt som det var tänkt men det har den inte blivit nån gång tidigare heller, så även det var normalt. En försäsongsaktivitet som det blir för lite av är buskröjning längs skoterlederna, det är ganska fantastiskt hur mycket sly det kan växa på en eller ett par somrar. Slappnar man av lite för länge kommer det att vara igenväxt inom några år och det gäller inte bara där lederna passerar hyggen och liknande utan vanliga skogsbilvägar blir smalare och smalare för varje år.


Men det är som det är med det som är som det blev.
Årets "Skoter-över-viken"-premiär blev ovanligt tidig, redan den 9 november susade man över Sjöändviken på en is som var dryga tio centimeter tjock. Men det var nog mest "bara-för-att", det var nämligen minimalt med snö på landbacken så några längre utflykter i grannskapet blev det inte då.
Snön har kommit och försvunnit i omgångar men på luciadagen kunde vi inte vänta längre utan då blev den nya skotersäsongen invigd med en liten runda neröver Örasjön och Kroksjönäset. Skoterdårarna var i stort sett fullt manskap och det blev en trevlig tur med bensträckare och kakätar-stopp på det vanliga ställena.
De sjöar som fått ledkäppar utplacerade kördes längs led medan övriga vatten passerades strandnära.
Nytt vid friskvårdsanläggningen på Abborrnäset var den utsikt som blivit nu när vindsnurrorna på Länsterhöjden kommit på plats, ca hälften av de tjugo verken syns från Örnbergssjön, blir säkert anledning att besiktas på närmare håll vad det lider.

Det är fortfarande lite säsongsstart över verksamheten, därtill kom det en julhelg som krävde sin uppmärksamhet, så det är inte många sjöar som fått ruskmarkeringar, men det kommer nog. Råssjön, som brukar vara sist ut när det gäller godkänd is är till hälften besiktad, delen runt Näset, pinnarna kommer väl upp när sträckan mot Tången är besiktad.
Man vill gärna tro att det fryser och blir starkt nu när det varit runt 10-12 grader kallt några dygn men det gör det inte, vattnet ligger där under snön och gör sig påmind om man råkar passera med ledsladden lite för mycket nerställd.
Men nu är vi i alla fall igång och på väg rätt in i tjugotalet - häng med!

2 kommentarer:

  1. Tack för rapport. Tolkar jag det ett att Råsjön är farbar på den del som inte går mot Tången?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Numer är även sträckan mot Tången besiktad och provkörd. Förekommer fläckar med vatten på isen, behövs kyla OCH snö för att det ska gå snygga till underlaget. Inga pinnar på plats än! Och, som sagt, det vattnar upp och är blött på de flesta isar. Take it isy

      Radera

Hoppsan!

 Så har tideräkningen hoppat till igen, redan slutet av mars och påsken står för dörren. Vissa skulle nog säga att det redan är påsk efterso...