söndag 23 december 2018

Vit jul

Nu har vi haft full vinter i två veckor med både snö och kyla i väl avvägda doser. Vi har förärats en ny tjänsteman som står utanför kåken och kollar snödjupet dygnet runt. En hel månad var det i det närmaste tråkigt lite att göra men så vid andra advent blev det nästan för mycket, så han drog mössan över ögonen i protest.
Det är väl inget precisionsinstrument det handlar om men i grova drag kan man säga att vi har fyra decimeter snö här i byn.
I morron är det julafton och det börjar röra sig lite julledigt folk ute i skog och mark. Själv har jag fått förstärkning på förarsidan av både barn och barnbarn.
Att det kommit en massa snö är inte det samma som att det är färdigt att ut och finåka utan grovjobbet är det samma som vanligt. Bara "för att" så har leden upp till Sjöändtjärn fått en första omgång med sladden men annars är det för tidigt, först ska snön trampas ihop och det har det knappt funnits tid till tidigare men idag blev det en tur till Långvattnet (mellan Långvattnet och Örasjön är det plogat).
Som vanligt den här tiden så är det många portaler som måste rivas, visst är det fint med snötyngda träd över leden men det inte särskilt praktiskt.

Isen på Sjöändviken var 24 centimeter tjock när det började snöa och de flesta mindre sjöar hade stark is vid den tiden. Råssjön har som vanligt varit trög med isläggningen och var öppen runt "näset" när snöandet började. Inget perfekt utgångsläge för att få till starka isar.
Nu är man ju van att välja lite kringgående vägar som alternativ till Råssjön så det lär väl ordna sig nu också.
Bara den värsta spänningen med jultomten släppt lär det bli nån tur ut i det vita, bara det nu inte blir för många av de plusgrader som synts i diverse prognoser framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vänder snart

Nu har man gått på tomgång i flera veckor, känns det som, i själva verket är det bara två veckor sedan det var påsk. Men nu när alla är ute ...