söndag 29 november 2015

Smygstart

Eftersom det mesta om skoterdårarnas aktiviteter är sagt och upprepat, både en och tre gånger, så har det funnits planer på att lägga ner den här dagboken.
Efter 5-6 år är det bara att bläddra bakåt och veta att det mesta är sig likt än idag.
Men så rycker det till lite i skrivarfingret med följden att man blir sittande med ännu en liten rapport.

Det har varit ovanligt låg skoteraktivitet för min del hela hösten, knappt ett ledkryss har kommit upp. Men nu när det är första advent finns ett "måste" - nämligen att ta sig över Sjöändviken med skoter. Och visst blev det så. Förra söndagen var isen åkbar men det fanns ingen tid. Men den här helgen blev det åka av, både lördag och söndag.

Det hörs ibland att folk förfasar sig över att undertecknad ger sig ut på den relativt nya isen. Kan dock säga till mitt försvar att det är efter långa studier av formler och tabeller med hållfasthetsberäkning av is som jag ger mej ut.
Ryska armens beräkningar är en källa till inspiration och sen har väl alla hört om Karl X Gustaf och den svenska armens marsch på nattgammal is över Lilla och Stora Bält.
All den där kunskapen har sedan kokats ner till en enkel formel som lyder: isens tjocklek i kvadrat x 5. Det handlar här om sprickfri kärnis. Exempel: 10 x 10 x 5 = 500.
Tio centimeter kärnis håller alltså för en punktlast av 500 kg.
Och här, i aktuellt område, är isen ca 12 centimeter dvs gått och väl på grönt på min isborr.

Under lördagen blev det även ett besök bortom Sjöändtjärnen då man även passade på att ta bort lite sly som böjt sig in mot leden. Trots temperaturer nära noll så hade gårdagens snösörja stelnat så det var bättre drag på isen idag. Passade även på att plantera ut lite pinnar längs överfarten.

Ni ser, inget nytt så här långt. Möjligen får jag anledning att återkomma när vi fått den efterlängtade snön, för det räcker inte med bara is över viken.

4 kommentarer:

 1. Jag hoppas verkligen du fortsätter att skriva. Fös oss som bara tillbringar några veckor i Gillhovstrakten varje vinter är det en fröjd att läsa. Dessutom är det en bra uppdatering kring snöläge etc.

  SvaraRadera
 2. Även vi hoppas att du fortsätter att skriva. // Kroksjönäset

  SvaraRadera
 3. Bäste Dåre! Du understår dig inte att sluta skriva, dina krönikor är höjdpunkter som Kurt och jag ser fram mot varje vecka. Eva

  SvaraRadera
 4. Hei og hurra for starten på skuter-sessongen. Fint at du tok deg over vika, da kan det bli noen turer sammen denne vinteren også. Håper bloggingen fortsetter.
  O.

  SvaraRadera

Hoppsan!

 Så har tideräkningen hoppat till igen, redan slutet av mars och påsken står för dörren. Vissa skulle nog säga att det redan är påsk efterso...