lördag 9 januari 2010

Käpprätt


Vicket slöseri med skoteråkningstid, ledig en och en halv vecka och bara en skoterutflykt. Skulle inte förvåna om kylan släpper när det blir jobbarvecka.
I torsdags blev det ändå en liten tur i grannskapet. Tyckte att det var hög tid att markera leden över sjön bl.a.
Ganska lagom jobb när solen lindrade kylan en smula, så jag drog till Sjöändtjärn och markerade leden även där. Sen blev det en tom-tur till Strulsjön så nu är den biten grundpreparerad men det återstår massor av km leder att köra för att få en botten att jobba på.
Och även fler sjöar som skall markeras leder över, men där väntar jag tills jag får sällskap eftersom det kan vara blött och eländigt och inte så kul att fastna i snösörja när det är såhär kallt.

En stor liten nyhet här i kommunen är den skoterledskarta som Bergs skoterallians släppt i ett nytt utförande. Den gamla kartan var ganska hopplös att hantera "i fält" med tanke på storleken, och efter ett antal vikningar var den utsliten i vecken. Den nya är i A4-format som tål väder och vind bättre då den är inplastad. Det är de lokala skoterklubbarna som tillhandahåller kartan, tillsammans med bensinmackar och andra försäljningsställen.

På tal om karta så passade jag på att köldtesta min Garmin Nuvi 500 i torsdags. Jag har varit osäker om den behöver någon form av värmeelement för att fungera så jag gjorde en provisorisk hållare för ett test. Jag har installerat den ruttbara skoterledkartan som "Kartmannen" säljer. Ganska fantastisk grej som funkar precis som i en bilnavigator med svänganvisning och ankomsttid-beräkning mm. Kartan (eller spåren) som ingår bygger på (skoteråkarnas) insända filer som bildar ett nät som just nu består av 65 000 km skoterleder med vindskydd, matsällen, mackar mm inlagda.
Kvaliteten på materialet hänger naturligtvis på vilka filer som folk bidrar med, men tanken är god och det görs ständiga uppdateringar.

Mitt GPS-stöd vid skoteråkning började med monteringen av min handhållna Magellan SporTrak Pro som senare kompletterades med en iPAQ 4150 med Kartex-karta i (handdatorn kräver värme för att fungera under noll, så den sitter i en speciell hembygd hållare).
Det är först på senare år som de vanliga gps-erna har en karta värd namnet men trots Garmins friluftskarta behåller jag nog handdatorn ett tag till, om inte annat så som komplement.
Provet visade att den fungerade bra i 20-25 graders kyla och jag märkte inga tröghetstendenser vid användning av pekskärmen.

1 kommentar:

  1. hej Bertil, verkligen kul läsning det här, vill bara tala om att jag är mer än villig att hjälpa till med lederna, sladdning mm, hör av dej, vidare har jag gått å grunnat på ett vindskydd uppe vid Nordtjärn den ut mot landsvägen som ju har besökare året runt, finns skoterklubben vem har medlemskort, kanske ett möte??

    SvaraRadera

Vänder snart

Nu har man gått på tomgång i flera veckor, känns det som, i själva verket är det bara två veckor sedan det var påsk. Men nu när alla är ute ...