söndag 27 december 2009

Bra att ha

Häromdagen blev det prat om vad man bör ha med sig på skoterturen eller skoterOturen. Förr var ett Yamaha-snöre den givna utrustningen, för det var ju bra om alla kunde komma hem ungefär samtidigt. Det fanns, har jag hört, vissa skotrar som behövde lite draghjälp i djupsnön.
Jag tror att det är ganska förståndigt att ha en viss beredskap för saker som kan hända även den bäste.
Naturligtvis är det här ytterst personligt men min bra-att-ha-lista ser ut så här, och då pratar jag om saker som alltid finns (monterat) på skotern:
Prio ett > en riktig snöskyffel. Är man två skotrar i sällskap är det sällan problem, då hjälper man varann, men ensam är det så enkelt att bara kunna skotta fram skotern ur värsta gropen.

Vad som därefter är viktigt blir nog en delad placering för såg och yxa. Träd har en viss förmåga att luta sig ut i bästa vägen eller så har det växt ett träd precis där skotern vill fara. Med yxan provar man isen, fixar veden, riktar krokiga stag eller spikar fast ledmarkeringar.

Bogserlina är inte dumt att ha, jag har ett spännband inkl. spännare, man kan ju bli tvungen att spänna fast något man hittar och vill ha med sig hem eller släpa med sig en havererad skoter (oavsett märke).

Att jag har en extra liter 2-t-olja med mej beror bara på mitt dåliga minne, jag har vid nåt tillfälle åkt hemifrån med full bränsletank men nästan tom oljetank. Den gången löstes krisen med en avstickare till Ok i Svenstavik men nu sitter det en "i-värsta-fall-liter" i en specialhållare
under huven.

Till det allra nödvändigaste kan väl även den lilla smått-å-gott-lådan räknas. Den innehåller bla första förband, ficklampa av vevtyp, kompass, tändstickor, ljusstav, glödlampor, ståltråd, elkabel, eltejp, säkringar, toapapper, hand-/fotvärmare (typ HotSpot/PacHeat), vikmugg, morakniv, konservöppnare, papper och penna.

Det som jag jobbar på är en lagom stor förbandsväska, lite mer än första förband alltså, och bränslekuber (vad dom nu heter) för att snabbt kunna göra upp eld.

Alla dom här prylarna har jag under huven för, trots en stor packbox, är det nog bara där jag snabbt kan hitta det jag behöver, när jag behöver.

1 kommentar:

  1. Hm, visst har jag med mig lite prylar, men din utrustningslista är imponerande. I vintras hade jag min Fiskars-spade fastsatt bakpå skotern. Höll på och lekte lite och ramla av i låg fart, fick mig en d-l på revbenen av spadhandtaget så jag lärde mig grundligt hur man INTE spänner fast sin spade. Måste nog ta mig en funderare beträffande min egen utrustningslista. Antar att du även har med GPSen?

    SvaraRadera

Hoppsan!

 Så har tideräkningen hoppat till igen, redan slutet av mars och påsken står för dörren. Vissa skulle nog säga att det redan är påsk efterso...